Təzyiqi aşağı salmaq üçün nə yemək lazımdır? - Ən faydalı 4 dondurulmuş tərəvəz

SAĞLAMLIQ
18:51 / 16.10.2025
41

Yüksək qan təzyiqi, və ya hipertoniya, hazırda çoxsaylı insanları əhatə edir və bu, onların ürək xəstəlikləri və insult riskinin artıq olduğu mənasını verir. Eyni zamanda, həyat tərzini dəyişməklə təzyiqi nəzarət etmək olar.

HİT.az xəbər verir ki, bu barədə "Eatingwell" yazır.

Məqalənin müəllifi, qeydiyyatdan keçmiş diyetoloq, həkim-terapevt Andrea Matis deyir ki, yeni həyat tərzində ən əsas şey düzgün qidalanmadır. Onun sözlərinə görə, daha çox meyvə və tərəvəz istehlak etməklə orqanizmdəki natriumun miqdarını aşağı salmaq, həm də onu qan damarlarının sağlamlığını dəstəkləyən kalium, maqnezium və antioksidanlarla təmin etmək olar.

Pəhizə daha çox tərəvəz əlavə etmək, hətta qışda da, baha başa gəlmir. Bunun üçün onları sadəcə dondurmaq olar.

Ekspert yazır: "Əslində, dondurulmuş tərəvəzlər təzələri qədər qidadəyərlidir. Dondurulmuş məhsullarda vitamin və minerallar bəzən mağazaların rəflərində bir neçə gün yatan təzələrdən daha yaxşı qorunur".

O, qan təzyiqinizi nəzarət etmək istəyirsinizsə, ən faydalı ola biləcək dörd dondurulmuş tərəvəzi açıqlayıb.

1. Dondurulmuş Brüssel kələmi - Məqalədə deyilir ki, diyetoloq Ambraziya Sablett içindəki lif, dəmir, K vitamini və kalium - ürək sağlamlığını dəstəkləyən və qan təzyiqini tənzimləyən əsas qida maddələri olduğuna görə dondurulmuş Brüssel kələmi istehlak etməyi məsləhət görür.

2024-cü ildə "BMC Medicine" elmi jurnalında dərc olunmuş bir araşdırma göstərdi ki, kələmkimilər ailəsinə aid tərəvəzlərdən (xüsusən də Brüssel kələmi) zəngin pəhiz, ürək xəstəlikləri riskinin aşağı düşməsinə kömək edir, kaliumun miqdarı artıq natrium istehlakının nəticələrini kompensasiya etməyə, qan damarlarını genişləndirməyə kömək edir.

Bundan əlavə, bu kələmdə olan lif xolesterin səviyyəsini yaxşılaşa bilər, K vitamini isə arteriyaların sağlamlığına və kalsiumun tənzimlənməsinə kömək edir.

2. Dondurulmuş ispanaq - İspanaq, yüksək kalium və maqnezium miqdarına görə ürək sağlamlığı üçün əvəzedilməz bir məhsuldur. Bu iki mikroelement qan təzyiqinin aşağı düşməsinə kömək edir. Kaliumun təsiri ondan ibarətdir ki, o, artıq natriumun vücuddan atılmasına və qan damarlarının divarlarındakı gərginliyin aradan qaldırılmasına kömək edir.

2020-ci ildə "MDPI" elmi jurnalında dərc olunmuş bir araşdırmanın göstərdiyi kimi, maqnezium isə kaliumla əl-ələ verir. O, damarların tonusunu tənzimləməyə, onların rahatlaşmasına, qan dövranını yaxşılaşdırmağa kömək edir və beləliklə, ürəyə düşən yük azalır.

İspanaq həm də qida nitratları ilə zəngindir, bunları orqanizm azot oksidinə çevirir - bu, qan damarlarını rahatladaraq qan axşını yaxşılaşdırmağa kömək edən birləşmədir.

Dondurulmuş ispanaq təkcə əlverişli və qidadəyərli deyil, həm də çox universaldır. Dondurulmadan əvvəl artıq blanş edildiyinə görə, tez bişir və müxtəlif yeməklər üçün əla uyğun gəlir.

3. Dondurulmuş brokoli - Brokoli, ürək-damar sisteminin sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edən C vitamini, lif və antioksidanlarla zəngindir. Qeydiyyatdan keçmiş diyetoloq Anna Alfred, 2023-cü ildə "MDPI" elmi jurnalında dərc olunmuş bir araşdırmanın nəticələri haqqında məlumat verdi.

Qeyd olunur ki, onun nəticələrinə görə, lif, arteriyalarda lövhəciklərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilən və ürək xəstəlikləri və insult riskini artıra bilən LDL ("pis") xolesterin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir.

Antioksidanlar hipertoniyaya səbəb ola bilən iltihabı azaltmağa kömək edir. Məsələ ondadır ki, xroniki iltihab nəticəsində zamanla qan damarları daralır və sərtləşir, bu da təzyiqi artırır və nəticədə ürəyə yük gəlir. Brokolidə olan antioksidanlar bu prosesə qarşı mübarizə etməyə kömək edir.

4. Dondurulmuş karnıbit - Karnıbit, ürək və damar sağlamlığını dəstəkləyən lif və C vitamini ilə təəccüblü dərəcədə zəngindir. Bundan əlavə, lif doyma hissini daha uzun müddət saxlayır, bu da sağlam çəkiyə nail olmağa, nəticədə isə yüksək qan təzyiqinin qarşısını almağa kömək edir.

C vitamini - ateroskleroz, hipertoniya və insultdan orqanizmi qorumağa kömək edən güclü bir antioksidandır. Karnıbitin yumşaq dadı və çoxyönlülüyü onu dondurmaq üçün əsas məhsula çevirir. 

Dondurulmuş tərəvəzləri seçmək və bişirmək üçün məsləhətlər:

* Dondurulmuş tərəvəz seçərkən, tərkibində yalnız tərəvəz olan, sous, yağ və ya duz əlavə edilməmiş variantları axtarın.
* Dondurulmuş tərəvəzləri smoothie-lərdə qarışdırın.
* Tərəvəzləri buğulayın və ya sobada bişirin, ancaq qaynatmayın, çünki bu proses C vitamini və B qrup vitaminlərini məhv edə bilər.
* Birləşdirin: Dad və qida maddələri ilə zəngin bir şorba hazırlamaq üçün bir neçə dondurulmuş tərəvəzi qarışdırın.

Samir

0