Günəbaxan və balqabaq: Hansı sağlamlığa daha faydalıdır?

SAĞLAMLIQ
23:15 / 13.11.2025
35

Balqabaq və günəbaxan tumları üç əsas qida maddəsi ilə zəngindir: lif, zülal və maqnezium. 

HİT.az xəbər verir ki, bu tumlar salatlara, qəlyanaltı qarışıqlarına və smuzilərə əlavə edilərək yeməkləri daha faydalı edə bilər. Eyni zamanda, təkbaşına da ləzzətli qəlyanaltı kimi istifadə edilə bilər. Diyetoloqlar qeyd edir ki, hər iki növ tum faydalı yağlar, lif və zülal ehtiva edir və çox dadlıdır.

Lif 

Lif sağlam bağırsaq bakteriyalarının qidalanmasında, nizamlı həzm funksiyasının təmin olunmasında, toxluq hissinin artmasında və ürək xəstəlikləri, tip 2 diabet və piylənmə riskinin azalmasında mühüm rol oynayır.

* 100 qram günəbaxan tumunda təxminən 11,1 qram lif var.
* 100 qram balqabaq tumunda isə təxminən 6,5 qram lif var.

Deməli, əgər məqsədiniz lif qəbulunu artırmaqdırsa, günəbaxan tumu daha üstün seçimdir.

Zülal

Tumlar həmçinin yaxşı zülal mənbəyidir, xüsusilə bitki əsaslı pəhriz tutanlar üçün.

* 100 qram balqabaq tumunda 29,8 qram zülal var.
* 100 qram günəbaxan tumunda isə 19,3 qram zülal var.

Beləliklə, zülal baxımından qalib balqabaq tumudur.

Maqnezium

Maqnezium bədən funksiyaları üçün vacibdir, ürək xəstəlikləri və yüksək qan təzyiqi riskini azaldır, sümük sağlamlığı və qan şəkərinin tənzimlənməsində əhəmiyyətlidir.

* 100 qram balqabaq tumunda təxminən 550 mg maqnezium var.
* 100 qram günəbaxan tumunda isə 129 mg maqnezium var.

Bu baxımdan balqabaq tumu daha zəngindir.

Nəticə

Hər iki tum faydalıdır. Əgər sizə daha çox lif, zülal və ya maqnezium lazımdırsa, onu seçə bilərsiniz ki, daha çox bu maddə ehtiva etsin. Lakin balanslı pəhriz üçün dietoloqlar hər iki tum növünü qarışdırmağı tövsiyə edir.

Salatlara günəbaxan tumu səpmək, quru meyvələrlə qarışdırmaq və ya yoğurta əlavə etmək sağlam doza selen və E vitamini təmin edir.

Tədqiqatlar göstərir ki, günəbaxan tumu qan şəkərinin tənzimlənməsində, balqabaq tumu isə süd vəzisinin xərçəng riskinin azalmasında faydalıdır.

Diyetoloqlar həmçinin qeyd edir ki, müntəzəm tum istehlakı iltihab göstəricilərini aşağı sala bilər, xüsusilə günəbaxan tumu bunu yaxşı edir.

Samir
 

0