Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək pəhriz açıqlandı

SAĞLAMLIQ
19:14 / 17.11.2025
38

Amerika Universitetinin alimləri qlütamat istehlakının azaldılmasının miqren ağrılarının tezliyini azaltmağa kömək etdiyini aşkar ediblər. 

HİT.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri San Dieqoda keçirilən Nevrologiya Cəmiyyətinin (SfN) illik iclasında təqdim edilib.

Qlütamat dad gücləndiricilərinin ümumi bir komponenti və həyəcanverici neyrotransmitterdir. Emal olunmuş qidalarda, eləcə də pomidor və göbələk kimi təbii mənbələrdə olur. Qlütamat sinir sistemində ağrı siqnallarının ötürülməsində iştirak etdiyindən, onun artıqlığı beyin həssaslığının artmasında mümkün amil hesab olunur.

Tədqiqatda Fars Körfəzi Müharibəsinin (1990–1991) veteranları iştirak ediblər və onlar digərlərindən daha tez-tez miqrendən əziyyət çəkirçlər. İlk MRT vizual məlumatların emalı ilə əlaqəli və miqrenin əmələ gəlməsində iştirak edən sağ görmə korteksinin qalınlığında artım göstərib.

İkinci mərhələdə iştirakçılar az qlütamatlı pəhrizə keçiblər. Bir ay sonra təkrar müayinələr görmə qabığının qalınlığında azalma və tutma tezliyində kəskin azalma aşkar edib: iştirakçıların yarıdan çoxu pəhrizdən əvvəl miqren keçirsə də, bir aydan sonra yalnız 20%-də miqren baş verib.

Eyni zamanda, xroniki ağrı, yorğunluq, əhval pozğunluqları və idrak çətinlikləri azalıb. Tədqiqatçıların fikrincə, artıq qlütamat neyroiltihabı, oksidləşdirici stressi və həddindən artıq neyron həyəcanını tətikləyəbilir ki, bu da uzunmüddətli simptomlara səbəb olur.

Müəlliflər hesab edirlər ki, bu pəhriz bütün miqren xəstələri, xüsusən də auralı olanlar üçün faydalı ola bilər. Hazırda pəhrizin təsir mexanizmlərini və qan-beyin baryerinin qlütamat həssaslığının artmasındakı rolunu aydınlaşdırmaq üçün əlavə tədqiqatlar aparılır.

Samir
 

0