D vitaminini artıran qidalar

SAĞLAMLIQ
19:19 / 19.11.2025
30

Qan azlığı, yəni anemiya bədənin orqan və toxumalara kifayət qədər oksigeni daşımaq üçün kifayət qədər sağlam qırmızı qan hüceyrələrinə malik olmadığı zaman meydana gələn bir vəziyyətdir. 

Qan dövranındakı qırmızı qan hüceyrələrinin sayı azaldıqda anemiya meydana gəlir.

Dietoloq Leyla Sariyeva Hit.az xəbər verir ki, qan azlığının müalicəsi anemiyanın növünə, gedişatına və şiddətinə görə dəyişir:

 “Dəmir çatışmazlığı və fol turşusunun səbəb olduğu anemiya üçün pəhrizdə qırmızı ət istifadəsi artırılmalıdır. Göy-göyərti - ispanaq, kələm, kələm və pazı sağlığı qorumaq və qansızlıq pəhrizinə dəmir və C vitamini əlavə etmək üçün vacibdir.  Sitrus meyvələri qan azlığı olanlara çox faydalıdır. Tərkibində dəmiri udmağınıza kömək edən yüksək miqdarda C vitamini var.  Lobya və noxud kimilər böyük dəmir mənbəyidir, balqabaq və günəbaxan toxumları sağlam qansızlıq pəhrizinə yaxşı əlavədir. Çuğundur qansızlığı aradan qaldırmaq üçün mükəmməl bir tərəvəzdir. Dəmirlə zəngin olduğu üçün qanda hemoqlobini artırmağa kömək edir. bununla yanaşı, qara zirə (çörək otu) dəmir çatışmazlığına xeyirlidir. Xurma, kişmiş və əncir C vitamini və dəmirin əla mənbəyidir. Vitamin C immunitet sistemini gücləndirir və vücudun dəmiri daha yaxşı mənimsəməsinə yardımcı olur. Səhərlər həftədə ən azı üç dəfə bir ovuc əncir, xurma və kişmiş yemək hemoqlobin səviyyəsinin artmasına kömək edir”.

Sevinc

0