Ürək sağlamlığı üçün nə faydalıdır: Alimlər hansı qoz-fındıqları yeməyi məsləhət gördü

SAĞLAMLIQ
09:36 / 21.11.2025
29

Badam və pekan qozu doymamış yağlarla zəngindir və zülal, lif və digər zəruri qida maddələrinin mənbəyidir. Badam və pekan qozu oxşar faydalı xassələrə malikdir, lakin qida maddələrinin tərkibinə görə fərqlənə bilər.

HİT.az xəbər verir ki, bunu "Verywellhealth" yazıb.

Badam, yoxsa pekan: Hansı qoz daha faydalıdır?

Pekan daha çox kalorili və daha çox faydalı yağ ehtiva edir. Badam isə daha çox zülal, kalsium və E vitamini ehtiva edir.

30 q badamın (təxminən 23 tam ədəd) 30 q pekan qozu ilə (təxminən 19 yarımsaflıq) müqayisədə əsas qida dəyəri aşağıdakılardır:

Badam (30 q) / Pekan Qozu (30 q)
Kalori: 164 / 196;
Zülal: 6,01 q / 2,6 q;
Yağlar (əsasən doymamış): 14,1 q / 20,4 q;
Karbohidratlar: 6,12 q / 3,94 q;
Lif: 3,5 q / 2,72 q;
Şəkər: 1,32 q / 1,12 q;
Kalsium: 76,3 mq / 19,8 mq;
Maqnezium: 76,6 mq / 34,4 mq;
Fosfor: 136 mq / 78,5 mq;
Kalium: 208 mq / 116 mq;
Folat: 12,5 mq / 6,24 mq;
E Vitamini: 7,26 mq / 0,397 mq.

Badam və pekanın sağlamlıq faydaları

Daimi olaraq qoz-fındıq, o cümlədən badam və pekan qozunun istifadəsi aşağıdakılar kimi bir sıra sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir:

Ürək sağlamlığının dəstəklənməsi;
Bütün səbəblərdən ölüm nisbətinin azalması;
"Pis" xolesterin səviyyəsinin aşağı düşməsi;
Çəki nəzarətində, o cümlədən toxluq hissinin yaranmasında kömək;
2 tip diabet riskinin azalması;
Dəri sağlamlığının qorunması;
Faydalı qida maddələri.

Onların hər birinin xüsusi miqdarı qozun növündən asılı olaraq dəyişir, lakin badam və pekan sağlamlıq üçün faydalı olan aşağıdakı qida maddələrini ehtiva edir:

Təkqatlı doymamış yağlar: Xolesterinə nəzarət etməyə kömək edir;
Zülal: Toxluq hissi, əzələ, sümük, dəri və dırnaqların inkişafı və qorunmasına kömək edir;
Kalsium: Sümük və dişləri möhkəmləndirməyə kömək edir;
E Vitamini: Hüceyrələri zədələrdən qoruyur;
Lif: Toxluq hissi, həzm sistemi sağlamlığı və qan şəkəri səviyyəsinin nəzarətinə kömək edir;
Kalium: Qan təzyiqini tənzimləməyə və ürək sağlamlığı üçün vacibdir;
Fosfor: Sümük və dişləri möhkəmləndirməyə kömək edir və həmçinin bədəndə enerjinin toplanması və istifadəsində iştirak edir;
Riboflavin: Qidanı enerjiyə çevirməyə kömək edir və qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalında mühüm rol oynayır;
Dəmir: Oksigeni bədən hüceyrələrinə daşıyır və enerji istehsalında iştirak edir;
Maqnezium: Əzələ və sinirlərin işinə, qan təzyiqinə və qan şəkəri səviyyəsinə nəzarət etməyə kömək edir;
Antioksidantlar: Hüceyrələri zədə və iltihabdan qorumağa kömək edir.

Qoz-fındıq yeyərkən ehtiyat tədbirləri

Badam və pekanı pəhrizinizə əlavə edərkən aşağıdakıları nəzərə alın:

Porsiya ölçüsünə nəzarət edin və gündə 30-60 qram arasında istehlak etməyə çalışın. Həmçinin, heç bir əlavəsi olmayan qoz-fındıqları seçmək vacibdir.

Qoz-fındığın faydası haqqında digər xəbərlər

Əvvəllər bildirilmişdi ki, hər gün qoz yeyilsə, orqanizmə nə olar. Alimlər qeyd etdilər ki, bu qoz-fındıq insanın bütün ən mühüm orqanlarına müsbət təsir göstərir.

Xüsusilə, tədqiqatlar göstərdi ki, daimi olaraq qoz yemək stresslə mübarizədə kömək edə bilər və tamqidalanma pəhrizinin tərkibində onlar ümumi özünü yaxşı hiss etməni və əqli qabiliyyətləri yaxşılaşa bilər.

Samir
 

0