Çindən olan alimlər müntəzəm qəhvə istehlakının böyrək və qaraciyər xəstəlikləri riskini azalda biləcəyini aşkar etdilər. Bu təsir kofeinin özü və ya fərdi maddələrlə deyil, içkinin bioloji aktiv birləşmələrinin metabolitləri ilə əlaqələndirilir.
Hit.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri Qida və Funksiya (F&F) jurnalında dərc edilib.
Müəlliflər içkinin hansı komponentlərinin qan dövranına daxil olması, bağırsaq mikrobiotası tərəfindən necə emal edilməsi və hansı emal olunmuş molekulların əhəmiyyətli bioloji təsirlər göstərməsi ilə bağlı əvvəllər dərc olunmuş tədqiqatları təhlil ediblər. Nəticələr göstərmişdir ki, xlorogen turşularının, diterpenlərin və digər birləşmələrin metabolitləri açıq şəkildə iltihab əleyhinə və antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir.
Böyük kohort və klinik tədqiqatlardan əldə edilən sistematik məlumatlar göstərir ki, müntəzəm qəhvə istehlakı sirroz, hepatosellüler karsinoma, alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi və xroniki böyrək xəstəliyi riskini azaldır. Lakin, alimlərin fikrincə, əsas rol içkinin orijinal molekulları deyil, qanda dövran edən və toxumalara təsir edən metabolitləri oynayır.
Qoruyucu təsirin gücünə hazırlama üsulu da təsir göstərir: filtrasiya, qovurma və üyütmə aktiv birləşmələrin konsentrasiyalarını və onların biomənimsənilməsini dəyişdirir. Tədqiqatçılar həmçinin əhəmiyyətli fərdi dəyişkənliyi vurğulayırlar - genetik metabolik xüsusiyyətlər və bağırsaq mikrobiotasının tərkibi qəhvənin təsirini müəyyən edə bilər.
Samir


