Hansı daha faydalıdır: Əncir, yoxsa xurma? - Diyetoloqlardan cavab

SAĞLAMLIQ
17:39 / 04.12.2025
25

Əncir və xurma şəkər, lif və zəruri qida maddələrinin tərkibinə görə bir-birinə çox oxşardır. Lakin onların qida dəyərindəki kiçik fərqlər hansı quru meyvənin sağlamlıq baxımından daha üstün olduğunu müəyyənləşdirir.

HİT.az xəbər verir ki, bu barədə verywellhealth.com yazır.

Əncir bağırsaq sağlamlığı üçün bir qədər daha faydalıdır

Həm əncir, həm də xurma tərkibindəki lif sayəsində bağırsaq sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Lakin bu iki məhsul müqayisə edilərkən əsas göstərici lifdir və əncir 100 qramda təxminən 10 qram liflə, xurmanın isə 8 qram liflə geridə qalması ilə lider sayılır.

Əncir həm həll olunan, həm də həll olunmayan lif növlərini ehtiva edir və onlar həzmə müxtəlif şəkildə təsir göstərir. Araşdırmalar göstərir ki, həll olunmayan lif qidanın həcmini artırır və onun həzm traktından effektiv hərəkətinə kömək edir, həll olunan lif isə faydalı bağırsaq bakteriyalarını qidalandırır və bədən üçün iltihabəleyhinə təsir göstərən qısa zəncirli yağ turşularının yaranmasına şərait yaradır.

Xurma qanda şəkər üçün daha faydalı ola bilər

100 qramlıq əncirdə təxminən 64 qram karbohidrat, o cümlədən 48 qram təbii şəkər var. Xurmada isə karbohidrat daha çoxdur – 75 qram, bunun da təqribən 63 qramı şəkərdir.

Şəkərin daha yüksək olmasına baxmayaraq, xurmanın qlikemik indeksi (Qİ) adətən aşağıdan orta səviyyəyə qədər – 35-dən 55-ə qədər dəyişir və bu göstərici növdən və yetişmə dərəcəsindən asılı olur. Həm sağlam böyüklər, həm də 2-ci tip diabet xəstələri arasında aparılan araşdırmalar göstərir ki, xurma qida qəbulundan sonra qanda qlükozanın sərt yüksəlişinə səbəb olmur.

Əncirin isə Qİ-si bir qədər yüksəkdir. Qurutulmuş əncir adətən 51–61 intervalında olan orta Qİ-yə malikdir ki, bu da onun qanda şəkəri bir çox xurma növündən daha sürətli artıra biləcəyini göstərir.

Hər ikisi antioksidantlar və mikroelementlərlə zəngindir

Xurma xüsusilə polifenollarla zəngindir – bu antioksidantlar iltihabla və oksidləşmə stresilə mübarizədə mühüm rol oynayır. Bu maddələr ürək sağlamlığının, immunitetin və sağlam yaşlanmanın dəstəklənməsinə də yardım edə bilər.

Əncir də flavoidlər və karotinoidlər daxil olmaqla antioksidantlarla zəngindir, lakin onun əsas üstünlüyü mineral tərkibindədir. O, xurmadan daha çox kalsium, maqnezium və kalium ehtiva edir. Araşdırmalar bu kombinasiyanın sümüklərin möhkəmlənməsinə, əzələlərin sağlam fəaliyyətinə və ümumi ürək-damar sağlamlığına müsbət təsir göstərdiyini göstərir.

Bundan əlavə, əncir xurmadan daha çox dəmir ehtiva edir: porsiyada təxminən 2 qram, xurmada isə 1 qramdır. Fərq böyük olmasa da, bu göstərici ənciri qan sağlamlığının dəstəklənməsi və dəmir çatışmazlığının profilaktikası üçün faydalı edə bilər, xüsusilə dəmir baxımından zəngin digər məhsullarla birlikdə istehlak edildikdə.

Samir
 

0