Pəhrizdə zülal və artıq karbohidrat çatışmazlığı qan şəkəri səviyyəsindən asılı olmayaraq yuxu keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir. Bu, Corc Meyson Universiteti və Men Səhiyyə Tədqiqat İnstitutunun alimlərinin gəldiyi nəticədir.
HİT.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Frontiers in Nutrition" jurnalında dərc edilib.
Tədqiqatda 66.148 yetkin kişi və qadın iştirak edib. 2007-ci ildən 2020-ci ilə qədər alimlər subyektlərin yuxu keyfiyyətini izləyib, məlumatları pəhriz vərdişləri və qan şəkəri səviyyələri ilə müqayisə ediblər.
Nəticələr göstərib ki, diabet və prediabetli insanlar yuxusuzluqdan və parçalanmış (kəsici) yuxudan daha çox əziyyət çəkirlər. Həmçinin, qan şəkərinin yüksək olması ilə yuxu müddəti tez-tez normadan kənara çıxırıb.
Aşağı proteinli, yüksək yağlı pəhrizin yuxuya ən çox zərər verdiyi müəyyən edilib: bu pəhriz daim yuxu keyfiyyətinin aşağı olması ilə əlaqələndirilib. Bu arada, aşağı karbohidratlı, nisbətən yüksək yağlı pəhriz həm karbohidrat metabolizması pozulmuş şəxslərdə, həm də diabet xəstəsi olmayan iştirakçılarda təhlükəli şəkildə qısaldılmış yuxu riskini azaldıb.
Alimlər üçün gözlənilməz bir tapıntı, daha sərt pəhriz və qlükoza nəzarətinin də daha pis yuxu ilə əlaqəli olmasıdır.
Müəlliflər vurğulayırlar ki, yuxu yalnız gündəlik işlərdən və yuxu gigiyenasından daha çox şeydən asılıdır. Qidalanma vərdişləri və qlükoza nəzarəti sağlam yuxuda az qiymətləndirilən rol oynaya bilər və universal pəhriz tövsiyələri həmişə gecə bərpası üçün eyni dərəcədə faydalı olmur.
Samir


