Həkim ən yüksək dəmir tərkibli qidaları açıqladı

SAĞLAMLIQ
19:11 / 15.12.2025
51

"Dəmir çatışmazlığı anemiyasının qarşısını almaq üçün pəhrizinizə mal əti və donuz qaraciyəri, dəniz məhsulları, paxlalılar, itburnu və xurma daxil etmək vacibdir".

HİT.az xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Yelena Şafranskaya bu barədə Gazeta.Ru-ya bildirib.

Dəmir çatışmazlığı anemiyası zamanı qan oksigen daşımaq qabiliyyətini azaldır və bu da tədricən insanın rifahına təsir edir, yuxululuğa və zəifliyə səbəb olur. Mütəxəssis qeyd edib ki, dəmir çatışmazlığının səbəbləri çox vaxt fizioloji olur - reproduktiv yaşda olan qadınlarda ən çox yayılmış səbəb ağır menstrual qanaxmadır.

"Digər xəstə qruplarında səbəblər çox vaxt mikroelementin normal udulmasına mane olan mədə-bağırsaq xəstəlikləri və ya mədə bypass kimi əvvəlki əməliyyatlardır", deyə həkim qeyd edir.

Endokrinoloq həmçinin pəhriz amillərinin, xüsusən də heyvan zülalından çəkinməyin dəmir səviyyəsinə təsir etdiyini də aydınlaşdırır. Dəmir bitki qidalarından qırmızı ətdən üç-beş dəfə daha az səmərəli şəkildə sorulur.

Endokrinoloq tövsiyə edir ki, sərt veqan pəhrizi ilə bitki mənşəli dəmir mənbələrini - paxlalılar, ispanaq və qarabaşaq yarmasını - C vitamini ilə zəngin qidalarla birləşdirmək vacibdir.

Mütəxəssis qeyd edib ki, donuz əti və mal əti qaraciyəri, mal əti dili, hinduşka, toyuq, donuz əti, dana əti, balıq və karides dəmirlə ən zəngin qidalar arasındadır. Taxıl, paxlalılar və pomidor kimi bitki mənşəli qidalar da pəhrizi şaxələndirə bilər. Bu mikroelementin digər vacib mənbələrinə itburnu, çiyələk, nar, xurma və alma daxildir.

Samir
 

0