Xərçəng riskini artıran məhsullar

SAĞLAMLIQ
16:20 / 16.12.2025
43

"Rosgosstrakh" şirkətinin mütəxəssisləri Skandinaviya Sağlamlıq Mərkəzi ilə birlikdə bədənə mənfi təsir göstərən və xərçəngin səbəblərindən birinə çevrilə bilən qida məhsulları və vərdişlərinin reytinqini tərtib ediblər. 

Hit.az xəbər verir ki, siyahıya mikrodalğalı sobada hazırlanan edilən popkorn, enerji içkiləri, emal olunmuş ət məhsulları və siqaret çəkmək daxildir.

Mikrodalğalı sobada bir neçə dəqiqə ərzində bişirilə bilən popkornun təhlükəsi qablaşdırmada və ətirlərdə istifadə olunan kimyəvi maddələrdədir. Qablaşdırmanın daxili təbəqəsini qızdırdıqda, ondan alınan maddələr artıq sintetik ətir əlavələri ilə örtülmüş dənli bitkilərə daxil ola bilər. Bədənə nüfuz edən belə bir kombinasiya hüceyrələrə zərər verə və bununla da xərçəngə səbəb olan prosesləri təhrik edə bilər. Popkornu qapaqlı tavada və ya mikrodalğalı sobada qapaqlı şüşə qabda bişirmək daha yaxşıdır.

Reytinqə enerji içkiləri də daxil edilib. Şəkər, kofein və süni stimulyatorların yüksək tərkibi səbəbindən onlar ürək-damar və endokrin sistemlərini çox yükləyir. Enerji içkilərindən müntəzəm istifadə etsəniz, maddələr mübadiləsi pozulur, immunitet zəifləyir. Nəticədə xroniki xəstəliklərin və xərçəngin inkişafı üçün əlverişli zəmin yaranır.

Kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsulları da az təhlükəli deyil. Onlara nitritlər və nitratlar əlavə olunur: onlar cəlbedici iştahaaçan rəng saxlayır və məhsulların raf ömrünü uzadır, lakin qızdırma zamanı (bişirmə, qızartma, bişirmə) kanserogen birləşmələrə çevrilirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, onların müntəzəm istifadəsi mədə-bağırsaq xərçəngi riskini artırır.

Siqaret çəkmək ayrı bir maddə kimi ayrılmalıdır. Tütün məhsulları və veyplərin istifadəsi ağciyər xərçənginin inkişafında mühüm rol oynayır.

Sağlam həyat tərzi sürmək xərçəng də daxil olmaqla ciddi xəstəliklərin riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. 

Samir

0