Qida maddələri ilə son dərəcə zəngin, lakin çox vaxt yetərincə qiymətləndirilməyən bir məhsul var ki, onu rasiona əlavə etmək sağlamlıq üçün əhəmiyyətli faydalar verə bilər, xüsusilə də 50 yaşdan yuxarı insanlar üçün.
Hit.az “Parade” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, söhbət yumurtadan gedir.
Yumurtalar sağlamlıq üçün zərərlidirmi?
Bəli, 50 yaşdan yuxarı bir çox insan yumurtanın ürək sağlamlığı üçün zərərli olduğunu düşünür. Lakin endokrinoloq Devid An bildirir ki, normada qəbul edildikdə bu, doğru deyil.
“Əksər böyüklər, o cümlədən 50 yaşdan yuxarı insanlar üçün yumurtanın orta miqdarda qəbulu – gündə təxminən bir yumurta – infarkt, insult və ümumilikdə ürək-damar xəstəlikləri riskinin artması ilə əlaqəli deyil. Əksinə, asiyalılar və Asiya mənşəli amerikalılar kimi bəzi əhali qrupları üzərində aparılan araşdırmalar göstərib ki, yumurtanın orta miqdarda qəbulu ürək-damar xəstəlikləri və insult riskinin bir qədər azalması ilə əlaqəlidir”, deyə doktor An qeyd edir.
Əgər sizdə hipertenziya yoxdursa və rasionunuzun digər hissəsi doymuş yağlarla zəngin deyilsə, gündə iki-üç yumurta yemək də mümkündür. 2025-ci ilə aid elmi tədqiqatın nəticələrinə görə, ümumi qidalanma doymuş yağlarla kasıb olduqda, gündə iki yumurta qəbulu LDL xolesterinin səviyyəsini artırmır.
Yumurtalar niyə 50 yaşdan yuxarı insanlar üçün bu qədər faydalıdır?
Yumurtanın müntəzəm qəbulu sağlam yaşlanmanı dəstəkləyir. Doktor An bildirir ki, bunun əsas səbəblərindən biri onların qanda şəkərin stabil səviyyəsini qorumağa kömək etməsidir.
“Yumurtada karbohidrat az, zülal çoxdur və onlar faydalı yağların yaxşı mənbəyidir. Bu isə o deməkdir ki, yumurta təkbaşına belə toxluq hissini artıra və bəzi tədqiqatlara görə qanda şəkərin sabit qalmasına kömək edə bilər”, deyə o izah edir.
Doktor An əlavə edir ki, qanda şəkərin stabil səviyyəsi sağlam çəkinin qorunmasında əsas amillərdən biridir, çünki bu, enerjidə kəskin sıçrayışların və qəfil aclıq hissinin qarşısını alır. Bu da yumurtanı arıqlamağa çalışanlar üçün ideal məhsula çevirir.
Yumurtalar həmçinin beyin sağlamlığını dəstəkləyən bir sıra qida maddələri ehtiva edir. Doktor An izah edir ki, yumurta xolinin ən yaxşı mənbələrindən biridir. Xolin beyin tərəfindən sağlam hüceyrələrin qurulması və yaddaş üçün əsas neyromediator olan asetilxolinin istehsalı üçün istifadə olunur.
“Yetərli miqdarda xolin qəbul edən insanlar yaş artdıqca idrak testlərində adətən daha yaxşı nəticələr göstərirlər. Buna görə də heç bir qida məhsulu təkbaşına demensiyanın qarşısını ala bilməsə də, yumurta uzunmüddətli perspektivdə beyin sağlamlığını dəstəkləyə bilər”, deyə o bildirir.
Doktor An əlavə edir ki, xolin görmə sağlamlığını da dəstəkləyir. Bundan başqa, yumurtada yaşlı dövrdə görmə üçün ən vacib qida maddələri sayılan lutein və zeaksantin mövcuddur.
“Müəyyən edilib ki, lutein və zeaksantin yaşlı insanlarda görmə itkisinə səbəb olan əsas xəstəliklərdən biri – makulyar degenerasiya riskini azaldır”, deyə o vurğulayır.
Samir


