Qoz xüsusi yağlar, vitaminlər və minerallarla zəngin olduğundan, ən faydalı qidalar arasında yer alır.
HİT.az xəbər verir ki, "Martha Stewart" nəşrinə görə, bütün qoz növləri – badam, fındıq, braziliya qozu, püstə – faydalı maddələrlə zəngindir, amma qoz bunlardan bir neçə xüsusiyyətinə görə fərqlənir.
Qozu unikallaşdıran nədir?
Qozun bitki mənşəli omeqa-3 yağ turşuları, alfa-linolenik turşu (ALA) formasıdır. Dietetika Akademiyasının nümayəndəsi Julie Stefanski bildirir ki, National Institutes of Health-də dərc olunmuş araşdırmaya görə, qoz ALA-nın ən zəngin mənbələrindən biridir və çövkün toxumu ilə birlikdə qeyd olunur.
1/4 stəkan (təxminən 14 yarım qoz) 2,5 qram ALA ehtiva edir ki, bu da bütün qozlar arasında ən yüksək göstəricidir. Bundan əlavə, bu miqdarda 2 qram lif və 4 qram bitki zülalı mövcuddur. Diamond of California Nuts şirkətinin məhsul inkişafı üzrə meneceri Jen Fabro bildirir ki, bu qidalandırıcı birləşmə qozu digər qoz növlərindən fərqləndirir.
1/4 stəkan qoz həmçinin 18 qram yağ ehtiva edir, əsasən çoxlu doymamış yağ turşularından ibarətdir, ki, bu da digər qozlarda olan mono-doymamış yağlardan fərqlidir.
Qozun sağlamlıq üçün 6 faydası:
1. Ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır
ALA tərkibində iltihab əleyhinə birləşmələr var, bu da ürək xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edə bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, bitki mənşəli omeqa-3 yağlar “pis” LDL xolesterolu aşağı sala bilər. Qoz FDA tərəfindən ürək sağlamlığına faydası təsdiqlənmiş ilk tam qida məhsuludur.
2. Beyin sağlamlığını dəstəkləyir
Qoz antioksidantlar, fitosterollar və polifenollar kimi bioaktiv birləşmələr ehtiva edir. Bunlar hüceyrə zədələnməsinə və yaşlanmaya bağlı iltihablara qarşı kömək edir. Araşdırmalar göstərir ki, qozun antioksidant tərkibi beyinin funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
3. İltihab əleyhinə təsir göstərir
ALA iltihab yolunu inhibə etməklə, ürək-damar sisteminə fayda verməklə yanaşı, 2-ci tip diabet və digər xroniki xəstəliklərin riskini azalda bilər.
4. İmmunitet sistemini dəstəkləyir
Qozdakı antioksidantlar, polifenollar, vitaminlər və minerallar (B6, E vitamini, maqnezium, fosfor, selenium, mis) immun sistemin sağlam fəaliyyətinə kömək edir. Bir porsiya qoz gündəlik mis ehtiyacının 50%-ni təmin edir.
5. Çəki nəzarətinə kömək edir
Qozdakı protein, lif və faydalı yağlar toxluq hissi verir, bu da çəkini idarə edənlər üçün üstünlükdür. Lakin istehlakda həddə çatmaq olmaz – miqdar fərdi ehtiyacdan asılıdır.
6. Bağırsaq sağlamlığına müsbət təsir göstərir
Qoz bağırsaq mikrobiomunu yaxşılaşdırır, faydalı bakteriyaların müxtəlifliyini artırır.
Samir


