Gündə müntəzəm olaraq səkkiz stəkandan çox çox isti çay və ya qəhvə içmək mədə xərçəngi riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Bu, Capital Medical University (Çin) alimlərinin gəldiyi nəticədir.
HİT.az xəbər verir ki, nəticələr "Food & Function" (F&F) jurnalında dərc edilib.
Tədqiqat Böyük Britaniya Biobank layihəsinin məlumatlarına əsaslanır. Tədqiqatda sağlamlığı təxminən 12 il ərzində izlənilən 328.000-dən çox insan iştirak edib. Alimlər yalnız istehlak edilən içkilərin həcmini deyil, həm də onların istidən çox istiyə qədər temperaturunu da nəzərə alıblar.
Təhlil göstərib ki, gündə səkkiz stəkandan çox isti içki içən insanlarda daha az içən və ya daha soyuq temperaturlara üstünlük verənlərlə müqayisədə mədə xərçənginə tutulma riski 54% daha yüksəkdir. Ən çox nəzərə çarpan fərqlər müntəzəm olaraq çox isti içkilər qəbul edən iştirakçılarda müşahidə olunub: bu qrupda eyni səviyyədə istehlaka baxmayaraq risk ikiqat artıb.
Yaş, həyat tərzi, siqaret çəkmə və digər risk faktorları nəzərə alındıqdan sonra da bu əlaqə davam edib. Müəlliflər hesab edirlər ki, mədə mukozasının xroniki termal qıcıqlanması iltihabı və toxuma zədələnməsini artıraraq bədxassəli dəyişikliklər üçün şərait yaradaraq əsas rol oynaya bilər.
Tədqiqatçıların fikrincə, tapıntılar çox isti içkilərin təhlükələri barədə mövcud anlayışı dəstəkləyir və sadə və əlverişli bir profilaktik tədbirə işarə edir: çay və qəhvəni müntəzəm olaraq içməzdən əvvəl bir az soyumağa icazə vermək.
Samir

