Marqarin, kolbasa, şirin xəmir xörəkləri və şirinləşdirilmiş içkilərin müntəzəm istehlakı diabet, ürək-damar xəstəlikləri və xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.
HİT.az xəbər verir ki, İnteqrativ Sağlamlıq Mütəxəssisləri Müstəqil Assosiasiyasının prezidenti və diyetoloq Antonina Tsvinariya "RİA Novosti"yə bildirib.
Ekspertin sözlərinə görə, şirniyyat və fast food-da olan bitki yağları, marqarin və yağlar çəki artımına və "pis" xolesterol səviyyəsinin artmasına səbəb olur. Emal olunmuş ətlər (kolbasa, soyuq ət) kanserogenlər kimi təsnif edilir və kolorektal xərçəng riskini artırır.
Un əsaslı, şirin və ultra emal olunmuş qidaların həddindən artıq istehlakı qan şəkərində kəskin artımlara səbəb olur, iştahanın tənzimlənməsini pozur və iltihaba səbəb olur. Şəkərli qazlı içkilər və enerji içkiləri də təhlükəlidir, çünki onlar mədəaltı vəzi həddindən artıq yükləyir.
"Alkoqolun təhlükəsiz dozasının olmadığını qəbul etməyin vaxtıdır. Bu, mikrobiomu pozur, yuxunu pozur və qaraciyərin detoksifikasiyasına mane olur", deyə Tsvinariya qeyd edib.
Samir


