Sümük sağlamlığı üçün hansı yaxşıdır: Çay, yoxsa qəhvə?

SAĞLAMLIQ
18:45 / 26.12.2025
48

Çay və qəhvə sağlamlıq üçün müxtəlif faydalar təmin edir, lakin Avstraliyanın Flinders Universitetinin alimlərinin son araşdırmalarına görə, çay sümüklər üçün qəhvədən bir qədər faydalıdır.

HİT.az xəbər verir ki, bu barədə "The Washington Post" yazır.

Alimlər osteoporotik sınıqları araşdıran tədqiqat aparıb, ona təxminən 10 000 qadın (65 yaşdan yuxarı) cəlb olunub. Tədqiqatçılar iştirakçıların içdikləri çay və qəhvə miqdarını qeyd edib və tez-tez sınıqlara məruz qalan bud sümüyü boynu mineral sıxlığını ölçüblər. Nəticələr Nutrients jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatçılar müşahidə ediblər ki, on il ərzində çay içənlərin bud sümüyü boynu mineral sıxlığı qəhvə içənlərə nisbətən bir qədər yüksək olub.

Ryan Lu, tədqiqatın müəlliflərindən biri izah edir: "Biz dəqiq bilmirik niyə çay qəhvədən faydalıdır, lakin mövcud hüceyrə araşdırmalarına əsaslanaraq, bu, çaydakı katexinlər kimi birləşmələrin sümük toxumasını əmələ gətirən hüceyrələri stimullaşdırması ilə əlaqəli ola bilər".

Lakin Boston Universitetinin Maykl Holik, tədqiqatda iştirak etməyən endokrinologiya, diabet və qidalanma mütəxəssisi bildirir ki, çayın sümük mineral sıxlığına müsbət təsiri mövcuddur, lakin fərq klinik baxımdan çox böyük deyil.

Metabolik sümük xəstəlikləri və osteoporoz Mərkəzinin tibbi direktoru Kendall Moseli qeyd edir ki, aşağı sümük mineral sıxlığı osteoporoz və yaşla sümük incəlməsinə səbəb olur, bu da sınıq riskini artırır.

Qəhvə ilə bağlı alimlər belə bir nəticəyə gəliblər: gündə 2-3 fincan qəhvə içmək sümük mineral sıxlığına mənfi təsir göstərmir, amma gündə 5 və daha çox fincan içmək bu göstəricini azaldır. Qəhvə və spirt bir yerdə istehlak olunarsa, sümük mineral sıxlığı daha aşağı olur.

Tədqiqatda iştirakçıların çay və qəhvə istehlakı özləri tərəfindən bildirilib. Tədqiqat qəhvə növü, dəmləmə üsulu və fincan ölçüsünü nəzərə almayıb. Ayrıca, oral estrogen istifadəsi nəzərə alınıb, amma transdermal (plaster) estrogen nəzərə alınmayıb.

Çay və qəhvə arasında seçim etməliyikmi? Ekspertlər deyir ki, bu mütləq deyil.

Yale Tibb Məktəbinin dosenti Anika Anam bildirir ki, kofeinin sümük sıxlığına təsiri ilə bağlı çoxlu araşdırmalar var və nəticələr tez-tez ziddiyyətlidir.

Bəzi araşdırmalar qəhvənin faydalı olduğunu göstərir, məsələn, 2016-cı ildə Koreyalı postmenopauza qadınları arasında aparılan tədqiqat (Plos One) və 2018-ci ildə "BMC Public Health"də dərc olunan araşdırma. Bunlar qəhvə istehlakını osteoporoz riskinin azalması ilə əlaqələndirib. Məta-analiz isə göstərir ki, həm çay, həm də qəhvə osteoporoz riskini azaltmaqla bağlıdır.

Ryan Lu vurğulayır: "Bu tədqiqat qəhvəni dayandırmaq lazım olduğunu demir. Sadəcə bəzi qruplar – məsələn, çox spirt içənlər və ya gündə 5 fincandan çox qəhvə içənlər – sümük sıxlığı riskinə daha çox məruz qalır".

Əsas tövsiyə: gündə 2-3 fincandan çox qəhvə içməmək lazımdır. Bu, ABŞ Qida və Dərman İdarəsinin tövsiyələrinə uyğundur – gündə 400 mg kofeindən çox olmamalıdır (təxminən 3 fincan, 350 ml).

Sümükləri möhkəm saxlamaq üçün əlavə yollar:

1. Kifayət qədər qida maddəsi təmin etmək
* Kalsium və D vitamini zəngin pəhriz sümük quruluşunu möhkəmləndirir və sınıq riskini azaldır.
* 19-70 yaşlı yetkinlərə gündə 600 IU D vitamini, yaşlılara 800 IU, 19-50 yaşlı qadınlara 1000 mg kalsium, 51 yaşdan sonra 1200 mg, kişilərə 1000-1200 mg kalsium tövsiyə olunur.
* Kalsium süd məhsulları, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, sarkaların sümükləri, portağal suyu ilə qəbul edilə bilər.

2. Güc və yükləmə məşqləri əlavə etmək
* Pilates, barre, pilləkənlə qalxma, yürüş, əzələ müqavimət məşqləri sümük mineral sıxlığını qoruyur, xüsusilə postmenopauza qadınlarda.

3. Siqaret çəkməmək və spirt məhdudlaşdırmaq
* Çox spirt, siqaret və iltihab artıran qidalar sümükləri zəiflədə bilər.

Əlavə olaraq, çia toxumu kalsium baxımından zəngin olub, sümüklərin sağlamlığını dəstəkləyir. Fosfor və maqnezium kimi digər minerallar da sümük sağlamlığı üçün faydalıdır.

Samir

0