Xroniki böyrək xəstəliyinə qarşı ən yaxşı qorunma meyvə, tərəvəz və sağlam yağlarla zəngin olan iltihab əleyhinə pəhrizlərlə təmin edilir. İsfahan Universitetinin (İran) alimləri belə qənaətə gəliblər.
HİT.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Journal of Health, Population and Nutrition" (JHPN) jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatçılar pəhriz iltihabı indeksi və xroniki böyrək xəstəliyi, həmçinin təxmin edilən glomerular filtrasiya dərəcəsi (EGFR) arasındakı əlaqəni araşdırmaq üçün əvvəlki tədqiqatların sistematik nəzərdən keçirilməsini aparıblar. Bir dəqiqə ərzində böyrəklərin bütün glomerulilərində süzülmüş qan plazmasının mililitrlərinin sayını əks etdirir. SCF böyrəklərin funksional vəziyyətinin mühüm göstəricisidir.
13 tədqiqatın təhlilində tədqiqatçılar yüksək pəhriz iltihabı skorlarının xroniki böyrək xəstəliyinin inkişaf riskinin əhəmiyyətli dərəcədə yüksək olması və aşağı təxmin edilən glomerular filtrasiya dərəcəsi ilə əlaqəli olduğunu tapıblar. Alimlər "Qərb" pəhrizini və "yüksək glisemik indeksli" pəhrizi iltihablı pəhrizlər kimi təsnif ediblər. Onlar sadə karbohidratlar, şəkər, işlənmiş ət və doymuş yağlarda yüksəkdir.
Bunun əksinə olaraq, orqanizmdə iltihabı azaldan pəhrizlər qoruyucu təsir göstərir. Elm adamları Aralıq dənizi pəhrizini belə sağlam pəhriz nümunələrindən biri adlandırıblar. Bu, ilk növbədə mono doymamış yağları (avokado, yağ, qoz-fındıq, yağlı balıq kimi) ehtiva edən qidaları yeməkdən ibarətdir. İltihab əleyhinə pəhriz də tərəvəz, meyvə, paxlalılar və taxılların daha yüksək nisbətini ehtiva edir. Süd məhsulları və ət məhdud miqdarda istehlak olunur.
Samir