Piylənmə riskini artıran yeni səbəb tapıldı

MARAQLI
22:55 / 04.09.2023
570

Sidney Universitetinin (Avstraliya) mütəxəssisləri müəyyən ediblər ki, qidada zülal çatışmazlığı orqanizmin amin turşularına təbii ehtiyacı ödəmək üçün daha çox kalori qəbul etməsinə səbəb olur. Nəticədə, bu, piylənmənin inkişafına səbəb ola bilər. 

HİT.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences" jurnalında dərc olunub.

Alimlər zülalın piylənmənin inkişafına təsirinin öyrənilməsinə həsr olunmuş elmi məqalələrin meta-analizini aparıblar. Müəlliflər insanların ən çox protein qəbulundan asılı olduğunu müəyyən ediblər. Beləliklə, qidada mövcud olan zülal yağlar və karbohidratlarla seyr edilirsə, həzm olunan qida enerjisində kompensasiya artımı var.

Müəlliflər həmçinin uşaqlıq dövründə yüksək protein qəbulunun da piylənmə riskini artırdığını aşkar ediblər. Məsələ burasındadır ki, yetkinlik dövründə orqanizmin zülala ehtiyacını artırır. Nəticədə, bir insan yuxarıda təsvir olunan mexanizmi işə salan qida çatışmazlığı ilə qarşılaşır.

Paşa Məmmədli

0