Xərçəng riskini azaldan protein məhsulları açıqlandı

SAĞLAMLIQ
23:37 / 14.06.2024
530

ABŞ-dan olan onkoloq Nikol Endryusun sözlərinə görə, yağsız ət, quş əti, yumurta, süd məhsulları, qoz-fındıq, toxum və soya xərçəng riskini azalda bilər. 

HİT.az bu barədə "Healthnews"a istinadən xəbər verir.

Həkim izah edib ki, qırmızı və emal olunmuş ətin (kolbasa, sosiska, donuz əti) həddindən artıq istehlakı xərçəngin inkişaf riskini xeyli artırır. Bununla belə, bu məhsullardan tamamilə imtina etmək lazım deyil - onkoloq onların istehlakını həftədə 18 unsiya (təxminən 510 qram) ilə məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir. Endryus qırmızı ət, burger, sosiska və vetçina əvəzinə az yağlı toyuq, hinduşka, balıq, yumurta və dəniz məhsullarına üstünlük verməyi məsləhət görür.

Onkoloq əlavə edib ki, lazımi miqdarda protein əldə etmək üçün kokteyllər üçün protein tozundan istifadə etmək olar. Eyni zamanda, çoxlu iz elementləri ilə zənginləşdirilməmiş variantlar bu məqsəd üçün ən uyğun gəlir.

Həkimin sözlərinə görə, bitki mənşəli zülal haqqında unutma - qoz-fındıq, toxum, lobya, tofu və soya müəyyən xərçəng növlərinin inkişaf riskini azalda bilər. Onlar həzmi yaxşılaşdıran və orqanizmdə sistemli iltihabın qarşısını alan (iltihab bir çox xəstəliklərin təxribatçısıdır) liflə, faydalı pəhriz lifləri ilə zəngindir. Süd məhsullarının (kəsmik, az yağlı pendir) tərkibində kalsium var ki, bu da kolon xərçəngi riskini azaldır.

Samir

0