"Hipertoniyanın qarşısının alınmasında qidalanma mühüm rol oynayır. Damar divarının vəziyyətini yaxşılaşdıra bilən və hipertansiyonun qarşısını almağa kömək edən məhsullar var".
HİT.az xəbər verir ki, bunu Rusiyanın Piroqov Universitetinin Kliniki Tibb İnstitutunun Ambulator terapiya kafedrasının dosenti Dmitri Karpenko gazeta.ru-ya bildirib.
Onların arasında yağlı dəniz balıqları, paxlalılar və qara şokolad var. Hipertoniya orqanizmin damarlarında təzyiq səviyyəsinin durmadan artdığı, zaman keçdikcə həyati vacib orqan və sistemlərin zədələnməsinə səbəb olan xroniki xəstəlikdir:
"Yağlı dəniz balıqları (skumbriya, siyənək, qızılbalıq) omeqa-3 poli doymamış yağ turşularının mənbəyidir. Bu birləşmələr "yaxşı" xolesterinin (yüksək sıxlıqlı lipoproteinlər) əmələ gəlməsinə kömək edir, damar divarını gücləndirir, onu zədələnmələrdən qoruyur və iltihabı azaldır. Elastik damarlar hipertenziyaya daha yaxşı dözür və hipertenziyaya daha az dözür. Həftədə ən azı 2-3 dəfə balıq yemək tövsiyə olunur".
Paxlalı bitkiləri (lobya, mərcimək, noxud) qida rasionunuza daxil etmək də vacibdir. Bitki zülalı ferment sistemlərinin qurulması və toxuma təmiri üçün lazımdır və lif bağırsaq funksiyasını yaxşılaşdırır, xolesterol səviyyəsini aşağı salır və qan şəkərini tənzimləməyə kömək edir:
"Paxlalılar heyvan mənşəli yağların və duzların istehlakını azaltmağa imkan verir ki, bu da pəhrizi daha hipotenziv edir. Kömək edə biləcək başqa bir məhsul yüksək miqdarda kakao olan tünd şokoladdır (ən azı 70%). Tərkibində qan damarlarını genişləndirməyə, mikrosirkulyasiyanı yaxşılaşdırmağa və stress səviyyəsini azaltmağa kömək edən flavonoidlər və antioksidanlar var. Ancaq həkimin kifayət qədər dozasını xatırlamaq vacibdir: gündə 30 g".
Samir