Avstraliyanın ən sevimli heyvanlarından biri oyuncağa bənzəyir, amma...

DÜNYA
21:57 / 27.06.2026
54

Avstraliyanın ən cazibədar məməlilərindən biri hesab olunan şəkər kisəli uçanı (Petaurus breviceps) kiçik ölçüsünə və oyuncağı xatırladan görünüşünə baxmayaraq, ağaclar arasında havada süzərək hərəkət etmək qabiliyyətinə malikdir. 

HİT.az xəbər verir ki, bu barədə “BBC Wildlife Magazine” yazıb.

Məqalədə qeyd olunur ki, şəkər kisəli uçanı həyatının böyük hissəsini ağacların hündür budaqlarında keçirir. Onun iri və parlaq qara gözləri, eləcə də yumşaq, ipək kimi boz rəngli tük örtüyü var.

Heyvanın sevimli görünüşü səbəbindən insanlar onu tez-tez ev heyvanı kimi saxlamağa çalışırlar. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, əsirlik şəraitində onun bütün ehtiyaclarını təmin etmək olduqca çətindir.

Şəkər kisəli uçanının ən xarakterik xüsusiyyəti patagium adlanan uçuş pərdəsidir. Bu tüklü membran ön və arxa ətraflar arasında uzanır. Heyvan ağacdan tullandıqda dörd ətrafını açaraq bu pərdəni qanad kimi istifadə edir.

Uzun quyruğu isə stabilizator və sükan funksiyasını yerinə yetirir. Bu, ona uçuş istiqamətini idarə etməyə və enişdən əvvəl hərəkət bucağını tənzimləməyə imkan verir.

Bu hərəkət tam mənada uçuş hesab olunmur. Daha çox idarə olunan süzməyə bənzəyir. Bununla belə, şəkər kisəli uçanı bu üsulla ağaclar arasında təxminən 50 metr məsafə qət edə bilir.

Nəşrin məlumatına görə, yetkin fərdlərin çəkisi adətən 100–160 qram arasında dəyişir. Ölçüsünə görə siçovulla müqayisə olunsa da, uçuş pərdəsini açdıqda daha böyük görünür. Vəhşi təbiətdə orta ömür müddəti təxminən 4–5 il təşkil edir.

Heyvanın iri gözləri gecə vaxtı mükəmməl görmə qabiliyyəti təmin edir və havada hərəkət zamanı dəqiqliyi artırır. Dairəvi qulaqları isə bir-birindən müstəqil şəkildə hərəkət edərək səslərin istiqamətini müəyyənləşdirə bilir.

Şəkər kisəli uçanının qidasını əsasən nektar, çiçək tozu, ağac şirələri və bitkilərin digər şirin ifrazatları təşkil edir. Bununla yanaşı, o, onurğasız canlılar, kərtənkələlər, kiçik quşlar və quş yumurtaları ilə də qidalana bilir.

Bu heyvan gecə həyat tərzi sürür. Gündüzlər ağac koğuşlarında yarpaqdan düzəltdiyi yuvalarda yatır, qaranlıq düşdükdən sonra isə qidalanmaq və hərəkət etmək üçün yuvasından çıxır.

Şəkər kisəli uçanıları həm də çox sosial heyvanlar hesab olunur. Yeddi yetkin fərddən və onların balalarından ibarət qruplar eyni yuvanı paylaşaraq kiçik ailə klanları yarada bilirlər.

Məqalədə vurğulanır ki, bu heyvanlar başqa klanlar və ya yırtıcılar tərəfindən təhlükə hiss etdikdə öz ərazilərini fəal şəkildə müdafiə edirlər.

Samir
 

0