Uşaqlarda şəkər xəstəliyinə səbəb olan gözlənilməz yemək açıqlandı

SAĞLAMLIQ
22:36 / 09.09.2024
251

Finlandiya Sağlamlıq və Rifah İnstitutunun alimləri müəyyən ediblər ki, banan və yulaf əzməsi uşaqlarda 1-ci tip diabetin inkişaf riskini artırır, giləmeyvə isə əksinə, bu xəstəlikdən qoruyur. 

HİT.az bu barədə "The Guardian"a istinadən xəbər verir.

Tədqiqatda şəkərli diabetə genetik meyli olan təxminən 5600 uşaq iştirak edib. Onların qida rasionunun müşahidələri doğumdan altı yaşına qədər aparılıb. Alimlər meyvə, giləmeyvə, çovdar, yulaf və qatıq istehlakına xüsusi diqqət yetiriblər.

Tədqiqatın sonunda 94 uşaq 1-ci tip diabet inkişaf etdirdi və 206 uşaq adacık hüceyrə disfunksiyasının əlamətlərini göstərib. Bunlar mədəaltı vəzində yerləşən endokrin sistemin hormon istehsal edən hüceyrələridir. Onların disfunksiyası diabet ehtimalını əhəmiyyətli dərəcədə artırır.

Uşaqların qidalanmasının təhlili göstərdi ki, daha çox subyekt banan, yulaf ezmesi və ya çovdar yeyirsə, bu xəstəliyin inkişaf riski bir o qədər yüksəkdir. Alimlər qeyd ediblər ki, bu məhsullardan hazırlanan yeməklər, məsələn, bananlı yulaf ezmesi ənənəvi olaraq sağlam pəhrizin tərkib hissəsi hesab olunur.

Həmçinin məlum olub ki, çiyələk, qaragilə, moruq və qara qarağat kimi giləmeyvə, əksinə, qoruyucu xüsusiyyətlər nümayiş etdirir. Tədqiqatçılar giləmeyvə yüksək polifenol tərkibinə görə şəkərli diabet riskini azalda biləcəyini irəli sürüblər. Polifenollar bədən hüceyrələrini məhv olmaqdan qoruyan və maddələr mübadiləsinə faydalı təsir göstərən bitki birləşmələridir.

Samir

0