Qaraciyər yağlanmasından qoruyan qidalar - SİYAHI

20:00 / 21.09.2023
703

Balear Adaları Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qəhvə içmək, kifayət qədər lif qəbul etmək və Aralıq dənizi pəhrizinə riayət etmək, qaraciyərin piylənməsi xəstəliyi olaraq da bilinən alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinin (NAFLD) inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. 

HİT.az bu barədə "Nutrients" jurnalına istinadən xəbər verir.

NAFLD zamanı normal qaraciyər hüceyrələri yağ hüceyrələri ilə əvəz olunur və qaraciyər funksiyasının pozulmasına səbəb olur. Bu vəziyyətin əsas səbəbləri piylənmə və düzgün olmayan qidalanmadır.

İcmalda elm adamları pəhriz növünün, həmçinin xüsusi qidaların və qida maddələrinin NAFLD-yə təsiri ilə bağlı mövcud sübutları araşdırdılar.

Tədqiqatlar göstərir ki, Aralıq dənizi pəhrizi (MedDiet) hüceyrələrin qlükozanı udmaq və emal etmək qabiliyyətinin daha az olduğu bir vəziyyət olan NAYKH, piylənmə və insulin müqavimətinin inkişaf riskini azaldır. Bu pəhriz növü çoxlu bitki qidaları, balıq, dəniz məhsulları və bitki yağlarından alınan omeqa-3 yağ turşuları yemək və qırmızı ət və şəkərin məhdudlaşdırılmasını nəzərdə tutur.

Fruktoza, heyvan zülalları, trans yağlar və doymuş yağların həddindən artıq qəbulu NAFLD riskini artıra bilər. Qida çatışmazlığı (betain, kolin, folat və vitamin B12) yağlı qaraciyər xəstəliyinə səbəb ola bilər. Fındıq, toxum, dəniz məhsulları və yüksək lifli pəhriz onların çatışmazlığını kompensasiya edə bilər.

Samir

0